Το μεγαλύτερο αστροπαρατηρητικό γεγονός του Ηνωμένου Βασιλείου συγκεντρώνει ερασιτέχνες αστρονόμους στο Νόρφολκ

Το μεγαλύτερο αστροπαρατηρητικό γεγονός του Ηνωμένου Βασιλείου συγκεντρώνει ερασιτέχνες αστρονόμους στο Νόρφολκ
Εκατοντάδες ερασιτέχνες αστρονόμοι από διάφορα επίπεδα και ενδιαφέροντα συγκεντρώνονται στο Νόρφολκ για το μεγαλύτερο «star party» του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με το BBC, η Αστρονομική Εταιρεία του Loughton οργανώνει αυτή την εκδήλωση παρατήρησης του ουρανού εδώ και 30 χρόνια, με το Kelling Heath Holiday Park στο Holt να φιλοξενεί τους αστροπαρατηρητές τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Alan Marriott, ανέφερε ότι η εκδήλωση προσφέρει μία «κοινή εμπειρία» στους συμμετέχοντες, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να μάθουν ο ένας από τον άλλον. «Πριν από χρόνια, τα παρατηρητήρια δεν μπορούσαν να αποκτήσουν την ποιότητα φωτογραφιών που είναι εφικτή σήμερα με τα σύγχρονα τηλεσκόπια. Έχει γίνει σχεδόν ένα διαφορετικό χόμπι τώρα», υπογράμμισε.

Οι συμμετέχοντες ελπίζουν να απαθανατίσουν τόσο εικόνες όσο και στιγμές από τον σκοτεινό ουρανό. Κατά την κορύφωση της εβδομάδας, οι συμμετοχές μπορεί να φτάσουν τις 1.000, αν και ο αριθμός είναι δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς. Ο κύριος Marriott δήλωσε: «Όταν ξεκίνησε, ήταν ένα παρατεταμένο Σαββατοκύριακο, αλλά με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε μία ολόκληρη εβδομάδα».

Πολλοί αστρονόμοι, όπως ο κύριος Marriott που κατασκεύασε το δικό του τηλεσκόπιο, απολαμβάνουν τις κατάλληλες συνθήκες που προσφέρει η περιοχή, με σκοτεινές νύχτες για καλύτερη παρατήρηση των άστρων. «Είναι πολύ καλύτερο από αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στις πόλεις, που συχνά πλήττονται από φωτορύπανση», είπε.

«Η φωτορύπανση σημαίνει ότι πολλοί δεν έχουν δει ποτέ τμήματα του γαλαξία που είναι ορατά με γυμνό μάτι. Γνωρίζουμε περισσότερα για τον Γαλαξία μας από ποτέ, αλλά βλέπουμε λιγότερα από αυτόν», πρόσθεσε ο κύριος Marriott, επισημαίνοντας ότι με ένα καλό ζευγάρι κιάλια, κάποιος μπορεί να παρατηρήσει εκπληκτικά στοιχεία του Γαλαξία σε μία σκοτεινή νύχτα.

Πηγή: newsbomb.gr