«Αύξηση Δαπανών Υγείας και Υγειονομικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα για τα Επόμενα Χρόνια»

«Αύξηση Δαπανών Υγείας και Υγειονομικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα για τα Επόμενα Χρόνια»
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη, μεγάλο μέρος των αυξήσεων στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου κατά την επόμενη τετραετία θα αφορά την υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις και την άμυνα. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στις επιτυχίες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει μεγαλύτερη αύξηση δαπανών σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, θα δαπανηθούν επιπλέον 4 δισ. ευρώ, φτάνοντας το συνολικό ποσό στα 13,8 δισ. ευρώ.

Για το 2025, το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπει αύξηση της αποζημίωσης για εφημερίες για τους ιατρούς του ΕΣΥ κατά 20%, με κόστος 45 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2024 θα υπάρξει και αυξημένο κίνητρο προκειμένου να παραμείνουν οι ιατροί σε προβληματικές περιοχές, με επιπλέον 5 εκατ. ευρώ για το 2024 και 16 εκατ. ευρώ για το 2025. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα θεσπιστεί αυτοτελής φορολόγηση της αποζημίωσης των εφημεριών με συντελεστή 22%.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα 156 εκατ. ευρώ, αναμένοντας όμως μια επιδείνωση ύψους 63 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Η κύρια αιτία αυτής της επιδείνωσης θα είναι η αύξηση των εξόδων, κυρίως λόγω της ενίσχυσης της αποζημίωσης των ιατρών.

Επιπλέον, θα υπάρξει αύξηση κατά 155 εκατ. ευρώ στις κοινωνικές παροχές του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης. Οι δαπάνες για τις μεταβιβάσεις θα φτάσουν τα 34.203 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1.124 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την εκτίμηση του 2024, κυρίως λόγω αυξημένων επιχορηγήσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι συνολικές προβλέψεις για μεταβιβάσεις προς νοσοκομεία και άλλους φορείς ανέρχονται σε 2.873 εκατ. ευρώ.

Πηγή: newsbomb.gr