Αύξηση Κρουσμάτων Κορονοϊού και Νέες Υποπαραλλαγές στη Χώρα μας

Αύξηση Κρουσμάτων Κορονοϊού και Νέες Υποπαραλλαγές στη Χώρα μας
Την εβδομάδα από 23 έως 29 Σεπτεμβρίου 2024, παρατηρείται αύξηση της θετικότητας του κορονοϊού στη χώρα μας σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, σημειώθηκαν 672 νέες εισαγωγές, μια αύξηση από τον προηγούμενο αριθμό των 593 νέων εισαγωγών κατά τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες. Οι νέες διασωληνώσεις ανήλθαν σε εννέα, με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό των διασωληνώσεων στις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες να αγγίζει τις οκτώ.

Αυτή τη στιγμή, 23 ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το σύνολο των θανάτων ανήλθε σε 35 και ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 29. Από τις 27 Σεπτεμβρίου, η υποπαραλλαγή KP.3 της ΒΑ.2.86 αναγνωρίστηκε από το ECDC ως στέλεχος ενδιαφέροντος και υπό παρακολούθηση τέθηκε η υποπαραλλαγή XEC της ΒΑ.2.86. Το στέλεχος KP.3 είναι αυτό που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τα πρώτα στελέχη XEC εντοπίστηκαν στην 33η εβδομάδα του 2024. Ωστόσο, αυτά τα στελέχη δεν σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα διατηρείται σε μέτρια επίπεδα σε σχέση με τα ιστορικά δεδομένα, δείχνοντας ήπια αυξητική τάση. Σε τέσσερις από τις δέκα περιοχές, τα επίπεδα του ιικού φορτίου είναι υψηλά και διαφαίνεται αυξητική τάση, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα επίπεδα είναι χαμηλά έως μέτρια.

Συνιστάται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα πρόληψης κατά των λοιμώξεων του αναπνευστικού και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική συμβουλή αν παρουσιάσουν συμπτώματα, ώστε να λάβουν θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, ο γενικός πληθυσμός καλείται να περιορίσει τις επαφές του με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, εάν εκδηλώσουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

Αναφορικά με τον ιό της γρίπης, η θετικότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με ανίχνευση μόνο σποραδικών θετικών δειγμάτων. Δεν καταγράφηκε κανένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ούτε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), δεν ανιχνεύθηκαν θετικά δείγματα ούτε στην κοινότητα ούτε στα νοσοκομεία.

Πηγή: newsbomb.gr