Αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών ώρας στον ύπνο και τη λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού

Αρνητικές επιπτώσεις των αλλαγών ώρας στον ύπνο και τη λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού
Αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και στον ύπνο προκαλούν οι αλλαγές ώρας που γίνονται δύο φορές κάθε χρόνο. Μια ερευνητική ομάδα από τη Βρετανική Εταιρεία Ύπνου προσκαλεί την κυβέρνηση της Βρετανίας να καταργήσει αυτές τις αλλαγές.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε υποδεικνύει ότι η καλή λειτουργία του κιρκάδιου ρυθμού και ο ύπνος επηρεάζονται θετικά από το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ οι αλλαγές της ώρας έχουν αρνητικές επιπτώσεις, ειδικά όταν τα ρολόγια μετατοπίζονται μπροστά την άνοιξη. Σύμφωνα με τη δήλωση της Βρετανικής Εταιρείας Ύπνου στο περιοδικό «Journal of Sleep Research», συνιστάται η διατήρηση της χειμερινής ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η λέκτορας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde, Μέγκαν Κρόφορντ, επισημαίνει ότι η διατήρηση της θερινής ώρας όλο το χρόνο μπορεί να είναι επιβλαβής για την ποιότητα του ύπνου και την υγεία του κιρκάδιου ρυθμού μας, καθώς τα πρωινά είναι η περίοδος που το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο φως.

Ο καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria, Μάλκολμ βον Σαντζ, εξηγεί πως η διατήρηση της καθιερωμένης ώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους θα ευθυγραμμίσει καλύτερα τα ρολόγια του σώματός μας με την ηλιακή ώρα, βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική μας υγεία. Έτσι, μέσα από την επαναφορά της μόνιμης καθιερωμένης ώρας, θα μπορούσαμε να δούμε απόκλιση στον κύκλο της ημέρας και της νύχτας, προσφέροντας καλύτερη έκθεση στο πρωινό ηλιακό φως κατά την περίοδο από το φθινόπωρο έως την άνοιξη.

Πηγή: newsbomb.gr