Ασφάλεια και Διαρκεια Χρήσης Αντικολλητικών Τηγανιών στην Κουζίνα

Ασφάλεια και Διαρκεια Χρήσης Αντικολλητικών Τηγανιών στην Κουζίνα
Σε πολλές κουζίνες βρίσκονται αντικολλητικά τηγάνια, τα οποία διευκολύνουν την προετοιμασία φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα τηγάνια αυτά συνήθως έχουν μια ειδική αντικολλητική επικάλυψη που παρασκευάζεται από πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), γνωστό και ως teflon, καθώς και από υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA). Αυτές οι χημικές ουσίες παρέχουν μια λεία επιφάνεια που αποτρέπει το κόλλημα του φαγητού κατά το μαγείρεμα.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η υπερθέρμανση του teflon μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες. Όταν οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 260°C, οι επικαλύψεις teflon αρχίζουν να διασπώνται και απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες στον αέρα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η εισπνοή αυτών των αναθυμιάσεων μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται «γρίπη τεφλόν», που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ρίγη, πυρετό, πονοκέφαλο και μυικούς πόνους, τα οποία υποχωρούν συνήθως μέσα σε 12–48 ώρες.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κεραμικά αντικολλητικά τηγάνια με καινοτόμες επικαλύψεις χωρίς επιβλαβή χημικά, καθιστώντας τα μια εναλλακτική επιλογή για τους καταναλωτές. Παρ’ όλα αυτά, η επίστρωση teflon δεν μένει απρόσβλητη από φθορές ακόμα και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Σύμφωνα με μελέτη του 1998 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Polymer Degradation and Stability», η επίστρωση αυτή αποδομείται με την πάροδο του χρόνου.

Η διάρκεια ζωής ενός αντικολλητικού τηγανιού εξαρτάται από τη συχνότητα χρήσης και τις θερμοκρασίες που επιτυγχάνονται. Εάν συχνά ζεσταίνετε το τηγάνι σας στους 127 °C, που είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος για μια μπριζόλα, τότε η διάρκεια ζωής του τηγανιού μπορεί να είναι περίπου 2 έως 3 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη του 2001 στο περιοδικό Nature.

Πηγή: newsbomb.gr