Διατροφικές Συνήθειες και Υγεία των Παιδιών στην Ελλάδα Υπό Διαρκή Ανησυχία

Διατροφικές Συνήθειες και Υγεία των Παιδιών στην Ελλάδα Υπό Διαρκή Ανησυχία
Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα της Έρευνας Κοινής Γνώμης που διεξήχθη για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας και της UNICEF είναι ότι μόνο το 20,6% των εφήβων (15-17 ετών) και το 34,1% του συνολικού δείγματος ασκούνται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Αντίθετα, τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα στα τέσσερα παιδιά δεν τρώει πρωινό καθημερινά και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν. Μόνο το 20,3% των γονέων θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο, ενώ οι περισσότεροι αξιολογούν το βάρος των παιδιών τους ως κανονικό.

Οι γονείς, από την άλλη, φαίνεται να αναγνωρίζουν την ανάγκη για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και λιγότερο χρόνο μπροστά από οθόνες. Αναγνωρίζουν επίσης ότι η Πολιτεία μπορεί να συμβάλλει με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, επιδοτούμενα αθλητικά προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης. Μόνο το 28,4% των γονέων είναι πλήρως ενημερωμένο σχετικά με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε ότι η Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας είναι πολύ προσεκτικά σχεδιασμένη για να προσφέρει στα παιδιά τα εφόδια για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής και άθλησης. Επιπλέον, θα ανακοινωθούν σύντομα ειδικές δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας με φιλικά και αποτελεσματικά εργαλεία.

Η Εθνική Δράση στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω της προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής άσκησης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται υπηρεσίες όπως δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς και δωρεάν αθλητικές δράσεις. Για περισσότερες λεπτομέρειες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα https://paxisarkiakaipaidi.gov.gr, ενώ σύντομα θα υπάρξει και μια νέα εφαρμογή που θα βοηθά γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν περισσότερο υγιεινές συνήθειες.

Ο Διπλωματικός Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Dr. Ghassan Khalil, δήλωσε ότι η συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί ότι η υγεία και οι ανάγκες των παιδιών θα βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής. Οι παρεμβάσεις της UNICEF στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και αποσκοπούν στην ενίσχυση των φωνών των παιδιών και των οικογενειών τους.

Πηγή: newsbomb.gr