Ο κ. Μιχάλης Λιόντος, Παθολόγος Ογκολόγος και επίκουρος καθηγητής στο ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι το στάδιο διάγνωσης του καρκίνου είναι κρίσιμο για την πρόγνωση και την επιβίωση των ασθενών. Αν και μια πιο πρώιμη διάγνωση δεν εξασφαλίζει απαραίτητα μεγαλύτερο χρόνο επιβίωσης, οι στοχευμένες θεραπείες έχουν τονίσει τη σημασία τους στην καταπολέμηση της νόσου. Η ανοσοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε αυτούς τους ασθενείς, βελτιώνοντας τη δημόσια υγεία και μειώνοντας το οικονομικό κόστος των θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με την ΕΟΠΕ, από το 2011, έγιναν προσπάθειες για την ανίχνευση βιοδεικτών, μέσω των οποίων πάνω από 8.000 ασθενείς έχουν ωφεληθεί από εξατομικευμένες θεραπείες. Η εταιρεία έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας πρόταση για επικαιροποίηση του πλαισίου αποζημίωσης, το οποίο παραμένει ανανεωμένο από το 2014, προκειμένου να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα των ασθενών στις νέες θεραπείες. Παράλληλα, πιστούς στους στόχους της, οι ογκολόγοι αναγνωρίζουν την ανάγκη της δημιουργίας προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, ειδικά για κοινούς τύπους καρκίνου.
Αναλυτικά, ο κ. Αναστάσιος Μπούτης, διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Ογκολογικής Κλινικής στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, επισήμανε ότι η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας, ενώ υποστήριξε την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για την προσβασιμότητα σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου.
Τέλος, ο κ. Γιώργος Καπετανάκης, πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), τόνισε τη σημασία των καινοτόμων θεραπειών που έχουν αυξήσει τη διάρκεια επιβίωσης των ασθενών κατά 50% από το 2010. Αναγνώρισε τις προκλήσεις που παραμένουν, όπως το κόστος και οι διαδικασίες αποζημίωσης, ενισχύοντας την ανάγκη για αλλαγές ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες θεραπείες.
Πηγή: newsbomb.gr