Κλειστό το 3ο Ειδικό Σχολείο Χανίων λόγω κρούσματος νορβηγικής ψώρας

Κλειστό το 3ο Ειδικό Σχολείο Χανίων λόγω κρούσματος νορβηγικής ψώρας
Κλειστό παρέμεινε το 3ο Ειδικό Σχολείο στον Άγιο Ιωάννη Χανίων την Παρασκευή, λόγω ενός κρούσματος νορβηγικής ψώρας σε μαθητή. Το υγειονομικό τμήμα εξέδωσε οδηγίες για σχολαστική καθαριότητα του κτιρίου και απολύμανση όλων των χώρων από ειδικό συνεργείο. Στους γονείς, τους μαθητές και το προσωπικό δόθηκαν συστάσεις να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Χανίων, Αντώνης Βαρδάκης, δήλωσε στην ΕΡΤ Χανίων ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί άλλα κρούσματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, ενώ εκκρεμεί η σχετική οδηγία από τη Διεύθυνση Υγείας για την επαναλειτουργία του σχολείου την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ψώρα είναι μια δερματική νόσος που προκαλείται από το παράσιτο Sarcoptes scabiei var.hominis. Ο προσβλημένος από ψώρα χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό, κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, καθώς το άκαρι είναι πιο ενεργό τη νύχτα.

Η ψώρα έχει δύο κύριες μορφές: την απλή και τη νορβηγική ψώρα. Στην περίπτωση της απλής ψώρας, απαιτείται στενή και παρατεταμένη επαφή για τη μετάδοση, ενώ η νορβηγική ψώρα, που είναι πιο μεταδοτική και σοβαρή, εμφανίζεται κυρίως σε άτομα με μειωμένη ανοσία ή ηλικιωμένα άτομα και μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και με σύντομη δερματική επαφή.

Επιπλέον, η μετάδοση της ψώρας μπορεί να γίνει μέσω κοινής χρήσης αντικειμένων όπως ρούχα, πετσέτες και κρεβάτια, εάν είναι μολυσμένα από κάποιον που έχει ψώρα. Στην απλή ψώρα, αυτή η έμμεση μετάδοση είναι σπάνια, σε αντίθεση με τη νορβηγική ψώρα όπου είναι πιο συχνή.

Για την πρόληψη εξάπλωσης της ψώρας, είναι σημαντικό να λαμβάνονται μέτρα προστασίας και να ενθαρρύνεται η ταχεία διάγνωση και θεραπεία των συμπτωμάτων. Πηγή: newsbomb.gr