Οφέλη και Κίνδυνοι της Κατανάλωσης Καφέ για την Υγεία μας

Οφέλη και Κίνδυνοι της Κατανάλωσης Καφέ για την Υγεία μας
Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση καφέ έχει διερευνηθεί εκτενώς, καθώς πολλές μελέτες αναδεικνύουν τη σχέση της με ασθένειες και την επίδραση της στο προσδόκιμο ζωής. Η Δρ Uma Naidu, διατροφολόγος και μέλος ΔΕΠ στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, σε πρόσφατο άρθρο της στο CNBC, αποκαλύπτει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης καφέ και προτείνει πρακτικούς τρόπους για την αξιοποίηση των οφελών του.

Σύμφωνα με τη Δρ Naidu, η κατανάλωση δύο έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως, που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης, μπορεί να προσφέρει θετικά οφέλη για την υγεία. Μία μελέτη του Χάρβαρντ, η οποία παρακολούθησε 208.501 συμμετέχοντες για περισσότερα από 20 χρόνια, έδειξε ότι οι καφεΐνη έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για όσους καταναλώνουν 3,1 έως 5 ποτήρια την ημέρα.

Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και τη συνολική εγκεφαλική λειτουργία αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η κατανάλωση καφέ συνδέεται με λιγότερη γνωστική έκπτωση, όπως παρατηρήθηκε σε μία μελέτη που εξέτασε 676 ηλικιωμένους άνδρες για 10 χρόνια.

Για να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από την κατανάλωση καφεΐνης, η Δρ Naidu προτείνει τρεις βασικούς κανόνες. Πρώτον, να φιλτράρετε τον καφέ σας, καθώς οι μη φιλτραρισμένοι καφέδες μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες που επηρεάζουν την LDL χοληστερόλη. Δεύτερον, προσέξτε τι προσθέτετε στον καφέ. Η ζάχαρη μπορεί να μειώσει τα θετικά αποτελέσματα, οπότε η προτίμηση σε φυσικές εναλλακτικές είναι προτιμότερη. Τέλος, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε πώς αντιδρά το σώμα σας στον καφέ, καθώς εκτός από τα οφέλη, μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα ή αϋπνία σε ορισμένα άτομα.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα από μελέτες δείχνει ότι οι καφεϊνικοί κατανάλωτες έχουν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καφέ. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η συσχέτιση μπορεί να οφείλεται στην αντικαταθλιπτική δράση που έχει ο καφές στον εγκέφαλο.

Πηγή: newsbomb.gr